bænk i baghaven

Perlesten kan bruges i utrolig mange sammenhænge. Det er fine små sten, som er nemme at rette til med en rive. Det er et klassisk godt valg som giver et smukt spil i din indkørsel. Stenene er praktiske fordi de sørger for at holde skoene rene og tørre. Du kan få meget ud af at gøre lidt ved din have eller din indkørsel.

Hvad er perlesten?

Perlesten eller perlegrus som det også kaldes, er et naturmateriale. Sten får deres betegnelse i forhold til størrelse af kornene. Perlesten har en størrelse på 4-8 mm på den korteste led. Stenene bliver sorteret af en maskine og derfor kan stenene være op til 16 mm på den lange led. Stenene udgraves tit i danske grusgrave.

Når de kommer fra grusgrave, kan de have grå og sorte nuancer. I nogle tilfælde kan nuancerne dog være helt ovre i de brune og rødlige. I andre tilfælde kan perlestenene stamme fra bunden af havet. I dette tilfælde får de betegnelsen søsten. De vil som regel have nuancer der er mere blå, hvide og sorte. Grundet slibningen fra sandet på bunden af havet er søsten rundere og blankere end dem der kommer fra grusgravene.

Lidt om mængder af perlesten

Sørg for at bestille den rigtige mængde når du bestiller dine perlesten. Og hvad er så den rigtige mængde? Du kan på enkel vis beregne mængden. Det første du skal gøre, er at finde ud af hvor stort et areal stenene skal dække.

Så frem med målebånd eller målestok og opmål arealet. Der går ca. 1000 kg det samme som et ton til et areal på 16 kvadratmeter når det drejer sig om perlesten. Dette er hvis der er taget som forholdsregel at laget har en tykkelse på ca. 5 cm som anbefales. Med dette kan du beregne den mængde du skal have leveret. Når du beregner mængden, er det også en god ide at medtage et spild og eventuel sætning af stenene over tid. Her skal du regne med ca. 15 %

Find priser her.

Hvad kan perlesten bruges til?

Hvis du har mindre stier i din have, kan du bruge perlesten som belægning. Det giver et flot udtryk med afgrænsede linjer til græsplæner eller andre områder. Stenene skaber en naturlig dynamik i haven. De kan også bruges som belægning om til din terrasse. Med sten på stierne bliver det nemmere at holde ukrudtet nede.

Efter en lang periode med frost kan stien godt se ujævn ud. Det er enkelt og hurtigt at rive stenene så de igen ligger jævnt. Hvis stenene har sat sig i jorden, kan du altid lægge et ekstra lag på stien. Perlestenene kan også bruges til din indkørsel. Her vil underlaget henlægges med tryk fra biler og maskiner dagligt. Derfor kan der være udfordringer med at flisebelagte arealer synker. Det kan du gøre noget ved med belægning af perlesten. Det tager ingen tid at rive stenene igen så der ikke opstår aftryk fra dækkene. Dog kan det nogle gange være fordelagtigt at bruge ærtesten til indkørslen da de ikke sidder fast i dækkene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.