Der er ingen tvivl om at du skal bruge en stabil og ubegrænset adgang til internettet, det eneste spørgsmål er blot hvor hurtig forbindelsen skal være? Det er uhyre nemt at sige at det skal være det hurtigste der kan fås, men hvorfor skal det egentlig det, til syvende og sidst handler det vel mest om hvad du skal bruge det til.
Allerede inden du skal tage stilling til hastigheden, så er der spørgsmålet om hvilken type bredbånd du gerne vil have, hvor de forskellige typer kan inddeles i fibernet, kabelbredbånd og ADSL bredbånd, hvor den mest gængse type i Danmark er ADSL, valget af ADSL bunder i at der er garanti for fornuftige priser, og ud af de tre typer er denne den eneste landsdækkende mulighed.
Fibernet er kendt for hurtige og symmetriske hastigheder, der sikrer at hastighed på både upload og download er den samme, hvor hastigheden på fibernet skyldes at kablerne transporterer signaler med lys, og dermed i princippet kan sende og modtage med lysets hastighed.
ADSL fungerer via telefonstikket, og tilbydes i forskellige hastigheder. Når det kommer til kabelbredbånd, så er det ikke sikkert at du har mulighed for at vælge netop denne type, alene på grund af din bopæl, men den fungerer på den måde, at signalet kommer via et såkaldt coaxial-kabel, der også leverer signalet til dit tv.
Fordele ved bredbånd
De største fordele ved bredbånd er at du under normale omstændigheder kan bruge bredbånd med højere hastigheder, alt efter behov, og at der er stabil og ubegrænset adgang til data, som gør at du kan bruge nettet til langt mere.
Prissætningen er også attraktiv, i og med at du ikke betaler efter forbrug, men alene for den valgte hastighed, du oplever dermed ingen ubehagelige overraskelser i forhold til regningerne – da prisen som regel ligger fast.
Så der ligger absolut også en fordel i at du ikke hele tiden skal tage stilling til dit forbrug, med andre ord fungerer det nærmest som en buffet, når du har betalt kan du tage hvad du vil.
Derfor er bredbånd en rigtig god løsning, hvis I er flere der skal deles om forbindelsen, og især hvis der er en eller flere der gerne vil trække ekstra på forbindelsen – det kan være ved streaming eller spil.
Der er forskellige hastigheder – hvilken en har du brug for?
Det er naturligvis en smagssag, men den generelle regel er at jo højere hastighed, jo højere pris for den hastighed, men som tommelfingerregel dækkes de flestes forbrug af en hastighed på 10-20 Mbit.
Dog skal det siges, at når der skrives 10 Mbit, så er det ikke alle der opnår den hastighed, udbyderen skal oplyse den minimumshastighed der er på forbindelsen, og ifølge de nye regler fra 2013, så er mindst 80% af kunderne sikret den lovede hastighed.
Hvis der skal siges noget om de forskellige hastigheder, så kan man gruppere hastigheder og behov således:
- Under 10 Mbit – egnet til mindre internetsurfing, uegnet til streaming, uegnet hvis der er mere end en bruger
- 20 Mbit – nok den mest populære løsning, egnet til familiebrug hvor der er flere på, velegnet til streaming og lidt tungere surfing.
50 Mbit og derover – her går det super-hurtigt, og det er de færreste der har et reelt behov for denne løsning, samtidig kan hastigheden være svær at opnå med almindeligt bredbånd, hvor mulighed for fibernet bør undersøges.
Man kan sige at hvis der er ivrige gamere i huset, eller der er flere der streamer på samme tid, så bør det