De danske somre kan være fantastiske. Når vejret er godt, kan du nemlig nyde en sommerdag til langt ude i aften- endda nattetimerne. Og kl. 3 er solen allerede op igen. Dejligt, ikke?
Jo det er, hvis du er til naturoplevelser, udeliv og sommeraktiviteter. Men det er knap så dejligt for din nattesøvn. Mennesket har brug for godt 8 timers søvn hver nat, livet igennem. Denne mængde søvn er afgørende vigtig for vores helbred. Mange helbredsproblemer, og ikke mindst stress, kan skyldes søvnmangel.
Så for dit helbred er det slet ikke så godt hvis natten kun varer 3-4 timer om sommeren. Selv om du måske kan sove i halvmørke, så er det simpelthen ikke den samme søvnkvalitet som du får når du sover i mørke.
Hvornår har du sidst oplevet tusmørke?
Tusmørke er, når du bogstaveligt ikke kan se hånden for øjnene, når du først mærker hånden når den rører dit ansigt. Det er ikke noget du længere kan finde ude i naturen. Lysforurening er nu så global, at der kun findes ganske få steder hvor du ville kunne opleve tusmørke i naturen. Tidligere har det været muligt under ganske bestemte omstændigheder: en nat med nymåne og tæt skydække.
Ellers sørger måne- og stjernelys til at det aldrig bliver helt mørkt.
Mange mennesker tror at det må være uhyggeligt, når det er så fuldstændig mørkt. Og det kan det godt være, når du fx befinder dig i ukendte eller usikre områder. Men i dit eget hjems tryghed, bør det ikke være tilfælde.
Mørke er vigtigt og afslappende
At opleve totalt tusmørke er i hvert fald noget du bør prøve. Så finder du måske ud af, at det faktisk er meget afslappende. Og du sover helt sikket meget bedre når det er helt mørkt. Men hvordan kan du opleve det?
Det kan du i praksis kun med mørklægningsgardiner. Almindelige gardiner, rullegardiner, eller hvad ellers du kan bruge til at skærme for dagslys, vil altid lade rigeligt med lys igennem. Mørklægningsgardiner derimod er lavet til at holde alt lys ude. De består af meget tætvævet stof, som fuldstændig afskærmer lys.
Hvordan fungerer mørklægningsgardiner?
Mørklægningsgardiner er ofte sorte, eller mørke, fordi det gør det nemmere at holde lyset ude. Men det behøver de ikke at være. Det er først og fremmest tekstilernes tæthed, der sørger for det. Så du kan faktisk få mørklægningsgardiner i alle farver.
Vigtigt er, at de lukker tæt mod vinduet. Der må ikke være sprækker hvor lyset kan snyde sig igennem. Derfor er de fleste mørklægningsgardiner lavet som rullegardiner. Det er stive og tætte tekstiler, der ikke krymper, krøller eller laver folder.
Du kan naturligvis regulere mørket, ved at holde gardinet delvist åbent, hvis du ikke bryder dig om fuldstændigt mørke.
Lav en hjemmebiograf
Mørklægning er ikke kun godt for din søvnkvalitet. Også når du vil se film, giver det en meget bedre oplevelse, når det sker i et formørket rum. Bedst er oplevelsen med en projektor, men også en stor fladskærm vil give dig en biograf oplevelse, når rummet ellers er formørket.