Der er mange gode grunde til at investere i en bolig. Til gengæld er det et marked, du skal kende til, have undersøgt og følge med i, hvis du skal foretage dig en god investering. Det kræver en sans for finans og økonomi at lave en investering, der giver godt afkast. Dog kan alle lave en god investering, hvis de er opmærksom på en række forskellige faktorer. Herunder finder du en guide til boliginvestering, der kan hjælpe dig på vej til din fremtidige investering.
Undersøg boligmarkedet
Hold øje med udbud og efterspørgsel på boliger. Boligmarkedet svinger ofte, og derfor kan du ikke lave en investering i blinde, uden at have fulgt med i priserne. Siden højkonjunkturen fra finanskrisen har der været en generel stigning i boliger – særligt i København. Efterhånden har boligmarkedet været stigende i flere år, og derfor er det særligt vigtigt at følge med disse dage – hvis der f.eks. kommer tegn på, at priserne på boliger falder.
Der kan være nogle overordnede faktorer i priserne på boligmarkedet, men tit og ofte giver det også god mening at følge med i et særligt område, som du kunne se dig selv investere i. På denne måde kan du fokusere på nærliggende boliger og sammenligne deres vurderinger samt salgspris med hvad du ønsker at opnå med din investering.
Hvilket område vil du investere i?
Overordnet set er det attraktivt at investere i boliger i store byer. Flere og flere flytter til store byer såsom København, Århus, Aalborg osv.
Provinser og Udkantsdanmark har fået et ry for at være en ’dårlig boliginvestering’. I nogle tilfælde kan det være rigtigt, at boliger ikke sælges for særlig meget i Udkantsdanmark. Til gengæld er provinser til storbyer ofte meget attraktive. Det kan fx være oplagt for familier med små børn at flytte lige uden for byen i en villa eller et rækkehus, hvor forældrene stadig har forholdsvis ’kort’ til arbejde.
Få vejledning af en professionel investor
Boligmarkedet er uden tvivl af en kompleks størrelse. Der er mange begreber og abstraktionsniveauer, du skal forstå. Desuden kræver en investering tit, at du også er blevet godkendt af din bank til et lån. Vis din bank at du er ansvarlig og har styr på din økonomi – så har du større chance for at kunne optage et lån i banken til en investering.
Det kan være en god idé at søge hjælp hos en professionel investor. Der findes nemlig folk, der arbejder udelukkende med at guide andre til at lave de rette investeringer. Disse folk følger netop konstant med i udviklingen af det danske boligmarked og laver meget af det arbejde, der kan vise sig at være for tidskrævende for dig. Dermed ikke sagt at du ikke har arbejde foran dig, hvis du vælger af få hjælp og vejledning af en professionel. Til gengæld bliver du mere sikker på din sag og måske præsenteret for flere muligheder, end hvis du alene skulle foretage en boliginvestering. Det er altid en god idé at sparre med andre.